Popcorn

Popcorn is één van de oudste snacks die de mensheid kent. Archeologen vonden in een grot in Mexico millennia oude popcorn-korrels tussen restanten van menselijk afval, van grotbewoners die daar wel 5.600 tot 6.300 jaar geleden leefden.

Toen de archeologen deze vondst deden kwamen ze niet direct overeen of het inderdaad om popcorn ging (de korrels zagen er toentertijd iets anders uit dan tegenwoordig). Om dit te testen gooiden ze een paar van deze korrels in het vuur. En jawel hoor, meer dan 5.000 jaar later poften ze alsnog tot popcorn. WTF toch?!

Ook bij andere beschavingen door de eeuwen heen zijn bewijzen gevonden dat er popcorn werd gepoft. Onder andere bij de Azteken. Men denkt zelfs dat mais, en met name popcorn (in tegenstelling tot nu bestond er in die tijd maar 1 soort mais en dat was de mais die poft. Archeologische vondsten laten zien dat ze dit dan ook met verve deden!), het fundament is geweest van het succes en de groei van de Azteekse bevolking. Mais was zo’n goed groeiend gewas dat er een gehele beschaving op gebouwd kon worden. En popcorn werd daar al snel gezien als het Azteekse goud. De Azteekse taal had zelfs een woord voor het geluid dat je hoort als er meerdere korrels op hetzelfde moment ‘poppen’: totopoca.

Na de Spaanse invasie in het Azteekse Rijk in 1500 namen de Spanjaarden het Azteekse gebruik mee naar Europa en verspreidde popcorn zich langzaam maar zeker over de hele wereld.

Popcorn werd toendertijd niet alleen als snack gezien. Het werd ook gegeten als ontbijt, verwerkt in pap, pudding of cake of toegevoegd aan soepen, salades en hoofdgerechten. Pas in de 20ste eeuw kwam de associatie met bioscopen en tegenwoordig wordt het steeds populairder onder het mom van een gezonde snack.

Zo ook in de Borrelbox! Gezond én je kunt er eindeloos mee variëren in de smaken.

Let op: Borrelbox Amsterdam is buiten bedrijf
toggle