Kwarteleitjes

Ken je die oude Amsterdamse kroegjes waar je nog hardgekookte eitjes op de bar vindt? Café Papeneiland is zo’n kroeg, op de hoek van de Prinsengracht en de Brouwersgracht. Het café stamt uit 1642 en het lijkt alsof er in al die jaren vrij weinig aan het interieur is aangepast. Fantastisch! Maar waarom hebben dit soort oud-Amsterdamse kroegen toch altijd eieren op de bar staan? Er gaan verschillende verhalen over deze traditie de ronde.

Pure intuïtie

Een ei bevat cystine, een amino-zuur die de lever net even wat harder doet werken, waardoor je alcohol beter kunt verteren. Eieren en alcohol zijn dus een perfecte combinatie (en de reden waarom je na een nachtje doorzakken naar dat vette ei met kaas en spek snakt). Een eitje naast je biertje zorgt dus ook op de avond zelf dat je net iets minder wankel op je beentjes staat. Zouden we het daarom – op intuïtie – zo’n lekkere combinatie vinden?

Zout maakt dorstig

Net als eieren, kreeg je vroeger (en nu nog wel eens) vaak een bakje pinda’s bij je drankje. Een vriendelijk gebaar van de barman? Of een slimme truc om wat extra drankjes te verkopen? Zout maakt immers dorstig en verhoogt het aantal drankjes dat je op een avond drinkt. En laat er naast die eitjes ook altijd een zoutvaatje staan…

La douce France

In de 17e eeuw werd in Frankrijk een nieuwe wet ingevoerd: een etablissement mocht geen alcohol meer verkopen als er geen voedsel werd geserveerd. In diezelfde tijd was er een groot overschot aan eieren, waardoor de prijs van eieren kelderde en het ei een goedkope manier werd om aan die wet te voldoen. Deze bar-snack viel in de smaak en eeuwen later was het een wijdverspreide traditie van Parijs, tot Amsterdam en New York.

Welk verhaal dan ook de meeste invloed heeft gehad op deze kroeg-traditie, feit is dat het eitje en de borrel een eeuwenoude combinatie is. En ik wilde daar voor de Borrelbox een leuke twist aan geven: een gekookt kwarteleitje die je kunt dippen in een mengsel van sesamzaadjes, komijnzaadjes, zout en peper. Nomnomnom.

 

Let op: Borrelbox Amsterdam is buiten bedrijf
toggle