Feta flatbread

Ook flatbread heeft een millennia-oude geschiedenis (zie deze post over een ander Borrelbox-product dat al meer dan 5000 jaar door mensen wordt gegeten). Sterker nog, we kunnen dit platte brood zien als hét begin van de – vrij indrukwekkende – brood-evolutie.

Alhoewel de granen die wij tegenwoordig nog steeds gebruiken om ons brood te bakken zo’n 8000 jaar geleden ontstonden, werd pas 4000 jaar later het eerste brood gemaakt: flatbread. Hiervoor werden deze harde granen 4000 jaar lang zo uit het knuistje gegeten of tot een dik papje gemaakt voor een voedzaam (maar vermoedelijk minder smakelijk) maaltje.

Stel je eens voor hoe onze prehistorische voorouders ontdekten dat die harde, saaie korrels met slechts een klein beetje water en een warme steen getransformeerd konden worden tot een knapperig korstje met een smaakvolle en zachte binnenkant. Wat een magische ontdekking moet dat zijn geweest!

In deze tijden leefde men nog als nomaden. Het zwervende bestaan en het gemak en de snelheid om flatbread te maken zorgde dat deze broden zich over de hele aardbol verspreidden. Vandaar dat er in zoveel verschillende culturen een vorm van flatbread te vinden is, denk bijvoorbeeld aan de Griekse pita, de Indiase naan, de Zuid-Amerikaanse tortilla, de Israëlische matse, de Italiaanse pizza en de Franse crêpe. Allemaal afstammelingen van het prehistorische flatbread!

Trek je het nog wat verder, dan kun je flatbread (en na de ontdekking van gist, ook ander brood) zelfs zien als het begin van het einde van ons rondtrekkende bestaan en het fundament van onze beschaving. In plaats van rondreizende jagers, werden we boeren die op eenzelfde plek moesten blijven om jaarlijks hun graan te oogsten. En zo ontstonden er nederzettingen en dorpjes.

Bovenstaande geschiedenis laat natuurlijk vooral zien hoe lekker mensen van alle tijden en plekken ter wereld flatbread vinden! En daarom heeft het wel een plekje in de Borrelbox verdiend. Wij maken hem deze maand nog lekkerder, met een beetje feta, bieslook en peper.

 

Let op: Borrelbox Amsterdam is buiten bedrijf
toggle